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SUBJECT: Campaign sign placement. 

 

 

At this Board’s November meeting, a constituent raised the issue of candidates for city 

commission utilizing space on private property owned by lobbyists, city vendors, and/or city 

lessees to display campaign signs. The Board felt that the issue was worthy of additional research 

and a legal opinion.  

 

QUESTION PRESENTED 

 

Commonly during campaign season, city commission candidates will display their 

campaign signs on private properties owned by lobbyists, city vendors and/or city lessees in highly 

traveled and highly visible locations. While not always, the property owners generally grant access 

to incumbent city commissioners. The property owners generally do not provide access to their 

property in multiple candidates in a single race. 

 

Does a city commissioner, running for reelection, violate the Tallahassee Ethics Code when 

she or he displays her or his campaign sign, paid for by campaign funds, on property owned by a 

lobbyist, city vendor and/or a city lessee? 

 

SOLICITATION OR ACCEPTANCE OF GIFTS 

 

The current Tallahassee Ethics Code prohibits the solicitation or acceptance of gifts in 

some circumstances. The applicable ordinance reads as follows: 

 

“No covered individual shall knowingly, directly or indirectly, accept or solicit a 

gift of any value from any person or business entity that the recipient knows, or 

should know with the exercise of reasonable care, is a vendor, lessee of city 

property, lobbyist or any principal or employer of a lobbyist who lobbies, sells or 

leases to the city, or from any potential vendor or lessee that is currently engaged 

in procurement or negotiations with the city or a bid protest.”  

 

§ 2-15(a), TALLAHASSEE CODE OF ORDINANCES. (emphasis added.). 
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The term “covered individual” is defined in ordinance as follows: 

 

Covered individual means: 

 

(1) Each public official; 

 

(2) Each employee and each member of a city board, commission, or council 

who is required by F.S. § 112.3145, to file an annual financial disclosure, 

including any employee with purchasing authority exceeding 

$35,000.00; and 
 

(3) Each employee who is a procurement employee. "Procurement 

employee" means any city employee who has participated in the 

preceding 12 months through decision, approval, disapproval, 

recommendation, preparation of any part of a purchase request, 

influencing the content of any specification or procurement standard, 

rendering advice, investigation, or auditing or in any other advisory 

capacity in the procurement of contractual services or commodities, if 

the cost of such services or commodities exceeds or is expected to 

exceed $10,000.00 in any fiscal year. 

 

§ 2-4, TALLAHASSEE CODE OF ORDINANCES. 

 

“Public officials” are defined as “members of the city commission and commission-

appointed aides, mayor and mayor's appointed assistants and aides, city manager, city attorney, 

city auditor, city treasurer-clerk, members appointed by the city commission to serve on any 

advisory, quasi-judicial, or any other board, commission or committee of the city.” Id. 

 

A Tallahassee City Commissioner qualifies as a “public official;” however, the question 

remains as to whether she or he, acting as a candidate for reelection, still meets the definition of 

“public official.” As the analysis of the term “gift” is dispositive in resolving the general question 

posed, this specific issue need not be addressed. 

 

The Tallahassee Ethics Code does not define the term “gift” but instead refers to its 

definition in the state ethics code. Id. In addition to its enumerated items defined as gifts, the 

statutes include exceptions that would not constitute a gift for purposes of the ethics code.  

 

One of the exceptions to the definition of a “gift” is a campaign contribution. The 

applicable ordinance reads that a “gift” shall not include “contributions or expenditures reported 

pursuant to chapter 106, contributions or expenditures reported pursuant to federal election law, 

campaign-related personal services provided without compensation by individuals volunteering 

their time, or any other contribution or expenditure by a political party or affiliated party 

committee.” § 112.312(12)(b)2., FLA. STAT. (2021). Chap. 106 is the campaign financing 

provision of state law. 
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Pursuant to local ordinance, all candidates for city commission are subject to state election 

laws. See § 7-1, TALLAHASSEE CODE OF ORDINANCES. State law provides limits on campaign 

contributions, including non-monetary, in-kind contributions. One may argue that the physical 

location where the campaign sign is displayed is something of value and amounts to an in-kind 

contribution, subject to state and local limits. This question, however, is one related to the state 

election code and not the Tallahassee Ethics Code; therefore, the issue lays outside the subject 

matter jurisdiction of this Board. This matter may only be addressed by the Florida Elections 

Commission and/or Florida Division of Elections. 

 

CONCLUSION 

 

A Tallahassee City Commissioner, running for reelection, does not violate the prohibition 

on the solicitation or acceptance of gifts under the Tallahassee Ethics Code when she or he allows 

her or his campaign signs to be displayed on the property of a lobbyist, city vendor, and/or city 

lessee.  

 

Furthermore, the property owner has a First Amendment right to express her or his 

preference in an election, and any attempt by a government actor to mandate equal time, such as 

to grant open access to all candidates’ campaign signs, would be unconstitutional as it would 

mandate a private property owner express support for candidates she or he does not. 


